Läckra luftiga semlor med nötig solrosmassa, perfekt för oss nötallergiker!
 
 Finns det något härligare än en riktigt saftig vetebulle med krämig och nötig solrosmassa och tippad med fluffig grädde?!

Recept:

Vetebulle

 Fördeg:

100 g (1 dl) fingervarm mjölk

130 g (2 dl) vetemjöl

15 gram jäst

Tillsätt sen:

80 g (1,3 dl) vetemjöl

1 ägg

0,25 tsk salt

2 tsk nymortlad kardemumma

50 g rumstempererat smör

 


Solrosmassa:

45 g ( ½ dl) socker

1 dl rostade solroskärnor

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

2 msk ovispad grädde

 


Montering:

4-5 dl vispgrädde, vispad

Florsocker att sikta över semlorna.


Vetebulle

1.       Blanda ut jästen med den fingervarma mjölken.

2.       Häll i mjölet och blanda i bakmaskin i ett par minuter tills det går ihop till en deg. Låt vila i ca 15 minuter.

3.       Tillsätt sedan övriga ingredienser till degen och blanda med degkrok i bakmaskin i 10-15 minuter tills du har en riktigt blank och smidig deg som går att ta i utan att bli kladdig.

4.       Låt degen vila i ca 30 minuter.

5.       Dela degen i 15 delar, för minisemlor, alternativt i 7-8 bitar för större.  rulla till runda bullar och lägg på en plåt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.

6.       Sätt ugnen på 220 grader,  Pensla bullarna med uppvispat ägg och baka i ca 5 minuter. Gör du större bullar blir baktiden ca 10-12 minuter.

7.       Låt bullarna svalna helt innan du fyller dem med solrosfyllningen och spritsar på grädde.

 


Solrosmassa:

1.       Lägg solroskärnor, florsocker, vanilj och grädde i en skål.

2.       Mixa den snabbt med stavmixer. Önskar du lösare konsistens kan du tillsätta mer grädde.

 


Lägga ihop semlorna:

1.       Klipp ut en trekant ur bullens topp som blir som ett lock, alternativt kan du skära med en vass tandad kniv.

2.       Fyll hålet med solrosmassa, önskar du mycket solrosmassa i dina semlor kan du först gröpa ur en del av innehållet i vetebullen.

3.       Fyll den vispade grädden i en spritspåse med valfri tyll, jag använde mig av en sluten stjärntyll.

4.       Spritsa valfri mängd grädde över solrosmassan och lägg på locket, toppa gärna dina semlor med lite florsocker.

5.       De är som allra godast helt nygjorda!