Fudge brownie med krämig chokladganache toppad med flingsalt passar lika bra till kaffet som till dessert.

 

 Jag valde att spritsa på min ganache för att få ett mer elegant utseende men det går lika bra att bara bre ut den över brownien.  

 

Recept:

200 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl kakao
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Tillvägagångssätt:

2. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och klä en långform på ca 10x30 cm med bakplåtspapper i botten. (det går självklart bra att använda en annan storlek på form, du får bara justera gräddningstiden lite.)
3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda.
4. Vispa ner äggen, 1 i taget.  Avsluta med att vispa ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
5. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter. Låt svalna helt innan du spritsar på ganachen.


Chokladganache:

Recept:

200 g (2 dl) vispgrädde

 40 g (2 msk) honung

250 g mörk choklad, hackad

20 g smör

 

Tillvägagångssätt:

  1. Koka upp grädde och honung.
  2. Häll den varma vätskan över chokladen och mixa till en slät med en stavmixer, tillsätt slutligen smöret och fortsätt mixa tills krämen är helt blank och slät.
  3. Lägg plastfolie mot ganachens yta och låt vila i rumstemperatur över natten. Det går även att skynda på detta genom att sätta ganachen i kylskåpet i korta stunder och röra med jämna mellanrum.

Montering:

1.       Dela brownien i valfria bitar, jag valde att skära dem långsmala.

2.       Fyll sedan ganachen i en spritspåse med valfri tyll, jag använde en tät öppen stjärntyll från Ateco, nr 869.

3.       Spritsa sedan valfritt mönster med ganachen, strö över flingsalt och dekorera på valfritt sätt, jag valde att använda mig av oxalis som har ätbara blommor och blad.


 

 Ät och njut!