Perfekt fredagsfika!!
Denna härliga chokladkaka gjorde jag mest för att få stilla behovet att spritsa, finns det något mer tillfredställande?!


Recept:
165 g (ca. 2 ½ dl) vetemjöl
225 g (2 ½ dl) strösocker
60 g (1 ½ dl) kakao
5 g (1tsk) bikarbonat
5 g (1 tsk) bakpulver
7 g (1 ½ tsk) vaniljsocker
5 g ( 1 tsk) salt
150 g (1 ½ dl) mjölk, 3%, rumstempererad
85 g (ca. 2st) ägg, rumstempererade
90 g (1 dl) vegetabilisk olja
175 g (1 ½ dl) varmt kaffe
Tillvägagångssätt:
- Sätt ugnen på 155 grader.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform och smörj hela formen med smör och bröa med kakao.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Blanda ihop mjölk, ägg och olja innan du rör ner dessa i mjölblandningen.
- Avsluta med att hälla i det varma kaffet och blanda väl tills alla ingredienser är ordentligt blandade till en lös smet.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, Teststickan ska vara ren när den är klar.
- Ta ut och låt svalna helt innan den dekoreras.
Italiensk maräng:
50 g ( ½ dl ) vatten
270 g ( 3 dl ) Strösocker
135 g ( 4-5 st ) äggvitor
Tillvägagångssätt:
- Häll vatten och strösocker i en kastrull, Tips: häll först i sockret och häll sedan vattnet runt kanten på kastrullen så det ej fastnar socker på kanten, då minskar risken för att sockerlagen kristalliserad sig. Låt sockerlagen koka upp på hög värme.
- Börja vispa äggvitan på låg/medel hastighet under tiden, när sockerlagen är upp på 115 grader kan du börja vispa äggvitan på något högre hastighet.
- När sockerlagen nått 121 grader säker du hastigheten något på äggvitan och häll i sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitan.
- Vispa marängen tills den svalnat av.
Chokladganache:
Recept:
200 g (2 dl) vispgrädde
40 g (2 msk) honung
250 g mörk choklad, hackad
20 g smör
Tillvägagångssätt
- Koka upp grädde och honung.
- Häll den varma vätskan över chokladen och mixa till en slät med en stavmixer, tillsätt slutligen smöret och fortsätt mixa tills krämen är helt blank och slät.
- Lägg plastfolie mot ganachens yta och låt vila i rumstemperatur över natten. Det går även att skynda på detta genom att sätta ganachen i kylskåpet i korta stunder och röra med jämna mellanrum.
Smörkola med choklad:
100 g (1 dl + 2 tsk) råsocker
225 g (2 ¼ dl) vispgrädde, 40%
1 g (1/2 krm) flingsalt
140 g (1 dl) ljus sirap
200 g smör
75 g mörk choklad (smält)
Tillvägagångssätt:
- Koka råsocker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader. Rör emellanåt med en slickepott, speciellt mot slutet. Det gör ingenting om kolan tar lite färg i botten det ger den bara mer smak.
- Häll smörkolan i en skål till bakmaskinen, använd paddelverktyget och paddla smörkolan tills den svalnat något.
- illsätt smöret i omgångar, häll till sist i den smälta chokladen
- Lägg plastfolie direkt mot ytan. Låt stå och stelna över natten i rumstemperatur.
Montering:
- Dela kakan i portionsbitar.
- Fyll alla toppingar i spritspåsar med valfria tyllar, jag använde mig av en bladtyll, sluten stjärntyll och en vanlig slät tyll.
- Var kreativ och ha inte för stor press på dig själv med spritsningen, det ska vara kul!
- Bränn av den italienska marängen med en gasbrännare.
