Krämig browniebotten med brynt smör, len chokladganache och en smörkola med salt.


 

 

Denna bakelsen är magiskt god, det brynta smöret tar brownien till en helt annan nivå, sen finns det väl inte någon som inte gillar kombinationen av choklad och saltkola?!


 

 

Recept:

Brownie:

200 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl kakao
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Dekor:

Kakaonibs

Oxalis

flingsalt

Tillvägagångssätt:

1.       Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och klä en långform på ca 10x30 cm med bakplåtspapper i botten. (det går självklart bra att använda en annan storlek på form, du får bara justera gräddningstiden lite.)

2.       Bryn smöret i en kastrull på medelhög värme, kom ihåg att röra i smöret med jämna mellanrum, lämna inte spisen då det kan gå väldigt snabbt!

3.       Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda.

4.       Vispa ner äggen, 1 i taget.  Avsluta med att vispa ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.

5.       Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter. Låt svalna.


smörkola:

Recept:


100 g (1 dl + 2 tsk) råsocker

225 g (2 ¼ dl) vispgrädde

1 g (1/2 krm) flingsalt

140 g (1 dl) ljus sirap

200 g smör

Tillvägagångssätt:

1.       Koka råsocker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader. Rör emellanåt, speciellt mot slutet, det gör inget om kolan får lite färg i bottnen, det ger den bara mer smak.

2.       Häll kolan i bunken till en köksassistent och använd paddelverktyget för att paddla kolan till sen svalnat något, Tillsätt smöret i omgångar.

3.       Om du vill ha en saltare karaktär på din smörkola kan du nu ta i extra flingsalt och blanda om ordentligt.

4.       Häll smörkolan i en skål och lägg plastfolie direkt över ytan på smörkolan. Låt stå över natten i rumstemperatur för bäst resultat.


 

Chokladganache:

Recept:

200 g (2 dl) vispgrädde

 40 g (2 msk) honung

250 g mörk choklad, hackad

20 g smör

 

Tillvägagångssätt:

  1. Koka upp grädde och honung.
  2. Häll den varma vätskan över chokladen och mixa till en slät med en stavmixer, tillsätt slutligen smöret och fortsätt mixa tills krämen är helt blank och slät.
  3. Lägg plastfolie mot ganachens yta och låt vila i rumstemperatur över natten. Det går även att skynda på detta genom att sätta ganachen i kylskåpet i korta stunder och röra med jämna mellanrum.

 

Montering:

1.       Skär brownien i valfria bitar.

2.       Fyll ganachen och smörkolan i spritspåsar, (jag använde min av släta tyllar.)

3.       Spritsa på ganachen i toppar på brownien, doppa en tesked i varmt vatten och torka av den innan du gröper ut vissa toppar av ganache som du sen kan fylla med smörkola.

4.       Strö över flingsalt, kakaonibs och oxalis, eller annat valfritt pynt.