Saftig chokladkaka smaksatt med kardemumma och toppad med en glansig ganache av mörk choklad.

Kardemumma och choklad är två smaker som är så goda tillsammans och gifter sig perfekt här i denna saftiga chokladkaka och är lite som en blandning av sockerkaka och brownie i konsistenen, väldigt fyllig och härlig!

Recept:
Kakan är gräddad i en form på 25 cm och räcker ca till 10-12 personer
Chokladkaka:
75 g smör
100 g mörkt muscavadosocker
200 g strösocker
180 g vetemjöl
60 g kakao av god kvalitet
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 tsk malen kardemumma
2 ägg
175 g mjölk
175 g varmt kaffe
Tillvägagångssätt:
1. Sätt ugnen på 175 g och klä en 25 cm springform med bakplåtspapper i botten och smörj med smör.
2. Smält smöret i en kastrull eller försiktigt i micron.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
4. Tillsätt mjölk och smör och blanda väl.
5. Blanda i äggen 1 i tagen, detta gör du enklast med en ballongvisp.
6. Blanda till sist ner det varma kaffet och se till att allt är blandat till en ganska lös smet.
7. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Provstickan ska komma ut med några fuktiga smulor på, då är den perfekt!
8. Lår svalna helt innan ganachen hälls på!
Ganache:
100 g mörk choklad av god kvalitet
95 g grädde
35 g smör
10 g glykos, alt honung
Tillvägagångssätt:
1. Finhacka chokladen och lägg den i ett litermått av rostfritt stål.
2. Lägg grädde, smör och glykos i en kastrull och värm tills det precis kokar.
3. Slå blandningen över chokladen och låt stå någon minut innan du kör ihop ganachen med en stavmixer. Viktigt att du låter stavmixern köra tills det inte finns några bubblor kvar på ytan.
4. Häll ganachen över kakan och dekorera på valfritt sätt, låt stå till sig i kylen och stelna en aning innan du serverar kakan med en klick vispad grädde.
Dekoration:
Kakaonibs
Ätbart guldpulver
Kopparströssel

Ät och njut!!